Om brysselkål

Brysselkål, eller rosenkål som den också kallas, är en ört och hör till arten kål. De växer som små knoppar i bladvecken på plantan och varje litet huvud blir cirka 2-3 centimeter stort. Brysselkål är rikt på c-vitamin och järn. Man kan äta dem råa men det vanligaste är att man kokar dem lätt i saltat vatten i några minuter. Brysselkål är också gott i gratänger, soppor och grytor. Om man kokar kålen hela kan man skära ett litet kryss i stammen så att denna kokas lite snabbare och inte blir för hård. Svensk färsk brysselkål säljs i september-februari, resten av året importeras den.


Näringsvärden (per 100 g)

  • fibrer 4,2 g
  • energi 44 kcl/182 kJ
  • kolhydrater 4,7 g
  • fett 0,3 g
  • C-vitamin 85 mg
  • järn 1,4 mg
  • vatten 86 g

	

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *