Aubergine

Aubergine är en potatisväxt som är mörklila, avlång eller äggformig. Den kallas också äggplanta. Rå aubergine är inte gott, fruktköttet är lite bittert och segt. Den bittra smaken försvinner om man skär den i centimeterstora skivor, saltar och låter den dra i 15-30 minuter, salt och vätska torkas sedan bort med hushållspapper. Tillagad aubergin får en mild och god smak. Stek skivorna eller mindre bitar i olja, ugnsbaka den eller använd i grytor. Aubergin är känslig för kyla och ska inte förvaras kallare än 8 grader (inte i kylskåpet alltså).


Näringsvärden (per 100 g)

  • fibrer 2,5 g
  • energi 105 kJ/25 kcal
  • kolhydrater 3,7 g
  • fett 0,1 g
  • C-vitamin 2 mg
  • järn 0,6 mg
  • vatten 92 g

Foto: nuttakit/freedigitalphotos.net

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *